Percentage van totaal berekenen


Startwaarde (in eenheden: €, meters ...) :
1e Variatie (in %) :
2e Variatie (in %) :
Aankomstwaarde na 2 variaties (in eenheden: €, meter ...) :

De percentages tellen niet op.



Voorbeeld van het berekenen van een percentage :

Je koopt een T-shirt voor 25 € en ziet dat het twee keer is verkocht: een eerste balans van -40%, vervolgens een tweede van -20%. Dit is geen korting van 60% (-40-20)! Wees voorzichtig, want anders zou de deal die je wilde doen niet zo goed zijn.

Hier is het bewijs :

1e saldo van -40% :
25€ x (1 - (40/100))= 25€ x (1-0.4) = 25€ x 0,6 = 15€ het T-shirt werd voor het eerst verkocht

2e saldo van -20% op de verkoopprijs :
15€ x (1 – (20/100)) = 15€ x (1 – 0,2) = 15€ x 0,8 = 12€ het T-shirt werd voor de tweede keer verkocht.

Als je de percentages had toegevoegd, dan is dit wat het T-shirt zou hebben gekost :
25€ x (1 – (40+20)/100) = 25€ x (1 – (0,4+ 0,2) = 25€ x 0,4 = 10€

Conclusie: als je de percentages optelt (hier saldi), denk je dat je dit T-shirt 10 € moet betalen, en door naar de kassa te gaan, grote verrassing: je betaalt 12 €.

Om verder te gaan :